ویژگی زیستگاه و نیازهای عمومی گونه قزل آلا - اتحادیه سراسری تعاونی های تکثیر‌و‌پرورش ماهیان سردآبی کشور

ویژگی زیستگاه و نیازهای عمومی گونه قزل آلا

توپوگرافی(شیب جهت ارتفاع):

  •  حداقل شیب در احداث مزارع سردآبی به گونه ای باید در نظر گرفته شود تا آب به صورت ثقلی به استخر وارد شده و به صورت ثقلی از آنها خارج شود و همچنین فضولات کف همراه با جریان آب از استخر خارج شوند.

  • هرچه شیب زمین بیشتر شود هزینه های احداث مزرعه بدلیل خاکبرداری زیاد بیشتر خواهد شد.

آب و هوا (اقلیم):

  • دمای ۱۸-۱۲ درجه سانتیگراد رشد می کند و دمای بالای ۲۴ درجه موجب تلفات این ماهی میشود.

  • بهترین میزان بازدهی خود را در دمای ۱۵درجه سانتیگراد نشان می دهد.

  • PH آب یا اسیدیته مناسب جهت پرورش قزل آلا ۸.۴-۶.۸

  • عامل باد در افزایش اکسیژن استخرها با برهم زدن آب استخرها موثر بوده ، در حالیکه بادهای شدید تاثیر منفی در روند پرورش ماهی ها خواهد داشت.

  • میزان اکسیژن محلول مناسب در آب باید ۸-۱۲ میلی گرم در لیتر باشد و این مقدار نباید به کمتر از ۵ میلی گرم در لیتر برسد

  • میزان شفافیت باید تا کف استخر تامین شده باشد و میزان مواد معلق آن باید کمتر از ۳۰ میلی گرم در لیتر باشد.

  • شوری، افزایش شوری موجب کاهش درجه اشباع اکسیژن میشود.شوری به میزان ۱۰PPM برای ماهی قزل آلا مناسب است.

میزان تابش خورشید

 اگر تابش نور خورشید به استخر به صورت مستقیم باشد، پوست ظریف ماهیان قزل آلا به خصوص بچه ماهیان دچار آفتاب سوختگی می‌شود و آلودگی قارچی را در پی دارد از این رو بهتر است استخرها بخصوص استخر بچه ماهی‌های قزل آلای زیر ۵ گرم دارای سایبان باشد

نوع خاک و پوشش گیاهی

  •  نگهداری مناسب خاک مانند خاک رس

  • حاصلخیزی مناسب مانند خاک های رسی لومی،ذرات ریز رس بیشتر از۵۰% از وزن خاک خشک را تشکیل می دهند.

میزان مصرف غذا (خوراک)

 

 

 

 

                           

 برای محاسبه میزان غذای روزانه ابتدا دمای متوسط روزانه آب استخر به دقت اندازه گیری شود.

تعداد ماهیان موجود در استخر را محاسبه می کنیم

وزن متوسط ماهیان را به دقت با نمونه برداری از حداقل سه نقطه استخر بدست می آوریم

سپس وزن کل ماهیان استخر را بدست می آوریم و براساس دمای آب و جدول طبق فرمول محاسبه می کنیم.

جیره غذایی

شامل ۵ گروه اصلی نظیر چربی ها،موادقندی،مواد پروتئینی،مکمل های معدنی و ویتامین ها می باشد. غذاهای تر و مرطوب ، غذاهای خشک

متوسط ضریب تبدیل غذایی

در ماهی قزل آلا ضریب تبدیل جیره غذایی به گوشت ۱ به ۱ است به عبارت بهتر هر تن غذا باعث تولید یک تن قزل آلا می شود.

پسماند و فضولات

پساب کارگاه های پرورش ماهی شامل سه دسته مواد الاینده می باشد:

  • مواد جامد معلق که شامل بقایای غذا و مدفوع ماهی است

  • مواد محلولی که توسط ماهی به محیط آزاد میشود و شامل؛کربن آلی،ترکیبات ازته محلول(آمونیوم و اوره)است که باعث اختلالات شیمیایی آب و افزایشBOD,COD،تغییرات PH،ازت آمونیاکی و نیترات می شود.

  • از عوامل تشدید کننده اختلالات شیمیایی در آب می توان به مواد شیمیایی باقی مانده از درمان های دارویی انجام شده مانند؛سولفات مس،فرمالین،قارچ کش ها و انواع آنتی بیوتیک ها اشاره کرد.

میزان فضای مورد نیاز

  • میزان تراکم ماهی در واحد سطح با توجه به معادله زیر میتوانند در استخر نگهداری شوند؛

طول ماهی(سانتیمتر) ×=۲ وزن توده زنده (کیلوگرم در مترمکعب)

  • بهره برداری در سیستم های فوق متراکم

D = L ÷ ۰.۳۲

D: تراکم ماهی (کیلوگرم)

L: طول ماهی (سانتیمتر)

آفات و بیماری ها

–    بیماریها گاها تغییر در رفتار و ایجاد علایم فیزیکی در بدن ماهی ایجاد می کند که بصورت علایم بالینی داخلی خارجی یا ترکیبی از هر دو است.

–   بی اشتهایی، کنار گیری و انزوای ماهی بیمار از سایر ماهی ها

–   ایجاد حباب های ریز بر روی پوست بدن ماهی،باز نگه داشتن دهان و …

–    بیماری لیپوئیدوز (کبدچرب)

–    انگل ایکتیوفیتوروس مولتی فیلیس(Ich)

–    ساپرولینوز (بیماری سفیدک)

–   بیماریهای برانشی یا آبششی

مقالات مرتبط

معرفی انواع ماهی در ایران شهریور ۱۵, ۱۴۰۱

معرفی انواع ماهی در ایران

ماهی های شمال ماهی آزاد: مرغوب ترین ماهی جهان به حساب می آید. دوکی شکل و کشیده است. فیله ماهی...

معرفی ماهی ها بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *